Oogstdankfeest

Iedere woonkern komt met eigen volkskunst

Kransen en decoraties voor het oogstdankfeest

“Dożynki” is het Poolse woord voor oogst-dankfeest. Dit is een folkloristisch en religieus feest om te vieren dat het laatste graan is binnengehaald en het werk op het land achter de rug is. In Mieścisko wordt dit feest gecombineerd met de Michaelsmarkt. Van de laatste halmen die van het land komen worden kransen en decoraties gevlochten, versierd met bloemen , noten, veldvruchten en kleurige linten.

Zondagochtend wordt het eerste brood, dat gebakken is van de nieuwe oogst samen met de kransen en decoraties naar de parochiekerk in Mieścisko gebracht. Daar wordt dan een plechtige H. Mis opgedragen en worden brood en decoraties gezegend.

Na afloop van de H. Mis gaat de hele gemeenschap in optocht naar het sportterrein, waar de Michaelsmarkt wordt gehouden: de pastoor en de hele geestelijkheid, de burgemeester en de gemeenteraad, schutterij, brandweer, schoolorkest en harmonie, vertegenwoordigers van de provincie en van naburige gemeenten.

Op de markt aangekomen worden alle kunstwerken gerangschikt rond de tribune, houdt de burgemeester een toespraak en deelt dan brokken van het eerste brood uit aan alle aanwezigen. Aansluitend zijn er op het grote podium diverse optredens met muziek en folkloristische dans.  Ook de kramen van de Michaelsmarkt vormen een attractie.  De dag wordt afgesloten met een mooi vuurwerk.