Mieścisko

De gemeente Mieścisko ligt in het westen van Polen, in de provincie Groot-Polen (in het pools: wojewódstwo Wielkopolskie), ongeveer 60 km ten noorden van de grote stad Poznań. Het is een plattelandsgemeente met iets meer dan 6.000 inwones, verspreid over 22 kernen met een gezamenlijke oppervlakte van 135,62 km2.

 

Poolse adelaar - Aartsengel Michael met Draak

Wapen van Mieścisko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het wapen van Mieścisko toont links een halve Poolse adelaar, rechts in blauw de aartsengel Michael met de draak, de patroon van de Mieścisko.

Woonkernen

De grootste woonkern van de gemeente Mieścisko is het gelijknamige dorp Mieścisko. Het is nu een dorp, maar van 1411 tot 1939 bezat Mieścisko stadsrechten. In deze woonkern bevindt zich ook het gemeentehuis, het kultuurhuis (Dom Kultua)  met de gemeentelijke bibliotheek, de brugschool (gimnazjum) en een sporthal. Ook de jaarlijkse Michaelsmarkt wordt hier gehouden.

De overige kernen zijn Budziejewko, Budziejewo, Gołaszewo, Gorzewo, Jaroszewo Drugie, Jaroszewo Pierwsze, Jaworówko, Kłodzin, Miłosławice, Mirkowice, Nieświastowice, Piastowice, Pląskowo, Podlesie Kościelne, Podlesie Wysokie, Popowo Kościelne, Sarbia, Wiela, Zakrzewo, Zbietka en Żabiczyn.

 

Jumelages
Mieścisko heeft vriendschapsbanden met vier gemeentes. De band met De Bilt (Maartensdijk) is daarvan de oudste en dateert officieel uit 1995.
Later zijn daar nog bij gekomen de banden met het Duitse Scharnebeck, Landkreis Lüneburg in Nedersaksen en met het Franse Retiers in Bretagne.
Ook is er sinds kort een samenwerking met de Poolse gemeente Ustronie Morskie in West-Pommeren.