Tekeningen van scholieren uit Maartensdijk over Vrijheid

Bilthoven, mei 2021

In 2020 kon de viering van 75 Jaar Vrijheid in de gemeente De Bilt door de uitbraak van het coronavirus maar zeer beperkt doorgaan. Een tentoonstelling in de Idea bibliotheek in Bilthoven is toen nog wel georganiseerd. Daar werd toen de eerste reeks kindertekeningen over het onderwerp “Wat betekent vrijheid voor jou?” geëxposeerd. De beide jumelagestichtingen Razem (met Polen) en De Bilt-Coesfeld (met Duitsland) hadden ervoor gezorgd dat ook kinderen uit deze landen tekeningen hadden ingestuurd.

Dit initiatief is in 2021 voortgezet met tekeningen van scholieren uit Maartensdijk, waar leerlingen uit de hoogste klassen van de Martin Luther Kingschool en Wereldkidz Kievit tekeningen over hun beleving van “Vrijheid” maakten. In totaal hebben dat jaar 40 tekeningen in de meivakantie voor de ramen van de beide scholen gehangen.

In verband met de Corona-pandemie is er echter niet voor gekozen om deze tekeningen openbaar tentoon te stellen in de gemeente De Bilt en evenmin in Coesfeld en Miescisko.

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Tekeningen van scholieren uit Maartensdijk over Vrijheid

2020

2020

Geplaatst in latest | Reacties uitgeschakeld voor 2020

Expositie kindertekeningen “75 jaar Vrijheid”

Tekeningen met als thema “Wat betekent vrijheid voor jou” waren vanaf  16 oktober 2020 te bewonderen in  Bibliotheek   Idea Bilthoven.  De tentoonstelling was georganiseerd door Stichting Razem en Jumelage De Bilt-Coesfeld.

Schoolkinderen uit De Bilt en de twee partnergemeentes  Mieścisko en Coesfeld hebben op hun manier uitgebeeld hoe ze over vrijheid denken.  Nederland,  Duitsland en Polen, drie verschillende landen waar na het einde van de Tweede Wereldoorlog  een periode aanbrak waarin de betekenis van vrijheid en van bevrijding niet  op dezelfde manier ervaren werd.

Hieronder ziet u de tekeningen van de Julianaschool in Bilthoven.

 

In Polen werden de tekeningen gemaakt door leerlingen van de basisscholen in de woonkernen Mieścisko en Popowo Kościelne.

 

De Duitse tekeningen zijn gemaakt door leerlingen van de kunstklas van de Kreuzschule.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Expositie kindertekeningen “75 jaar Vrijheid”

Wat betekent vrijheid voor jou?

 

Tentoonstelling van Kindertekeningen
uit De Bilt, Mieścisko en Coesfeld
in het kader van de viering van “75 Jaar Vrijheid”


Op 11 februari 2020 kwamen organisaties en geïnteresseerden uit onze gemeente samen om voorstellen te doen voor de viering van “De Bilt – 75 Jaar Vrijheid”.  Op die avond hebben Stichting Razem, Stichting Jumelage De Bilt-Coesfeld en Bibliotheek Idea De Bilt  besloten om samen een project op te zetten.

Meisje met de vlagDaarbij wilden we juist de jeugd van onze partnergemeentes  betrekken. En zo is aan leerlingen van groep 8 van de Julianaschool in Bilthoven, van twee scholen in Mieścisko en één in Coesfeld  gevraagd om een tekening te maken met als onderwerp: ‘Wat betekent vrijheid voor jou?’ Enthousiaste leerlingen hebben mooie tekeningen gemaakt die nu tentoongesteld worden in de bibliotheek in Het Lichtruim in Bilthoven. Vervolgens gaan deze tekeningen naar Coesfeld en Mieścisko om daar getoond te worden. In 2021 wordt dit project voortgezet met leerlingen van De Kievit en de M.L. Kingschool uit Maartensdijk. Als blikvanger voor de tentoonstelling is gekozen voor de Poolse tekening ‘het meisje met de vlag’, dat dapperheid, onverzettelijkheid en overlevingskracht verbeeldt.

 

 

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Wat betekent vrijheid voor jou?

In het spoor van de Poolse bevrijders

Bilthoven – Op donderdag 20 augustus vertoont Bibliotheek Idea Bilthoven om 14.30 uur de documentaire: In het spoor van de Poolse bevrijders. Deze documentaire vertelt het verhaal van de tienduizenden Poolse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hebben gestreden. Hun motto was ‘voor uw en onze vrijheid’. 75 jaar geleden bevrijdden zij grote delen van ons land. Ze koesterden de hoop hun eigen vaderland ook te kunnen bevrijden, maar kwamen bedrogen uit. Velen leefden, vaak tot hun dood, in ballingschap in verschillende landen van West-Europa.

 

Hanka Vossen geeft een inleiding bij de documentaire en gaat daarbij ook in  op de grote bijdrage die Poolse soldaten hebben geleverd bij de bevrijding van Nederland en Europa alsook bij de verdediging van Engeland. Na afloop is er ruimte om vragen te stellen. De documentaire is onderdeel van de drie Vrijheidscafé’s die de bibliotheek organiseert in het kader van 75 jaar vrijheid. Rondom 4 en 5 mei was het vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk de geplande activiteiten rondom 4 en 5 mei door te laten gaan. De komende periode vinden er bij Bibliotheek Idea Bilthoven alsnog activiteiten plaats om bij 75 jaar vrijheid stil te staan.

Naar aanleiding van deze presentatie zijn er in De Vierklank twee artikelen van de hand van Henk van de Bunt verschenen, die wij hier graag met U delen:

 

De Vierklank 19-8-’20: In het spoor van de Poolse bevrijders

De Vierklank 26-8-’20: Het verhaal van de tienduizenden

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor In het spoor van de Poolse bevrijders

75 Jaar Vrijheid De Bilt


Herdenken doen we samen.

In 2020 herdenkt en viert de gemeente De Bilt 75 Jaar Vrijheid in onze gemeente met enkele bijzondere activiteiten. Stichting Razem doet hier ook aan mee en kan daarbij gebruik maken van de faciliteiten van Idea Bibliotheek De Bilt.

In een lezing herdenken wij de inzet van de Poolse militairen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan de bevrijding van Nederland en Europa. Aansluitend wordt de film “In het spoor van de Poolse bevrijders” vertoond. Deze documentaire van Raoul de Zwart kwam tot stand met medewerking van het Generaal Maczek Museum in Breda.

Leerlingen van de lagere school in Mieścisko gaan samen met scholieren uit De Bilt en Coesfeld tekeningen maken met als thema “Wat betekent vrijheid voor jou?”. De tekeningen zullen in het Lichtruim worden tentoongesteld.

Vanwege de coronamaatregelen staan de data van deze activiteiten nog niet vast.

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor 75 Jaar Vrijheid De Bilt

2019

Geplaatst in latest | Reacties uitgeschakeld voor

Mooie afsluiting van de Michaelsmarkt

Stichting Razem De Bilt was van 13 tot 18 september met 14 personen present op de 41e Michaelsmarkt in Mieścisko. Voor  het 22e jaar op rij werden in De Bilt ingezamelde spullen voor een goed doel in de gemeente Mieścisko verkocht. Ditmaal was er geld voor de renovatie van het buurthuis in het gehucht Płąskowo en voor speelgoed op de kleuterschool.

De Michaelsmarkt en het Oogstdankfeest is met ingang van dit jaar losgekoppeld. Het Oogstdankfeest, medio augustus,  vindt ieder jaar plaats in een andere woonkern. De Michaelsmarkt wordt in september gehouden op het stadion in Mieścisko. Het accent zal liggen op de lokale kunstnijverheid  en creativiteit. Razem zal op een van deze festijnen aanwezig zijn met een informatiestand over De Bilt en Nederland.
Voor meer foto’s zie hier.                                      Lees verder

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Mooie afsluiting van de Michaelsmarkt

Koor Kanon in De Bilt

Optreden van Kanon in De Bilt

Het koor ‘Kanon’ uit Mieścisko was eind maart 2019 in De Bilt.  Onderdeel van dit bezoek was de deelname aan het Biltse Korenfestival en een bijdrage aan het 60-jarig jubileum van Algemeen Zangkoor Maartensdijk.

 

Kanon

‘Kanon’ is opgericht in 2007, telt ruim 30 leden en werd in 2018 uitgebreid met de leden van de folkloregroep ‘Sarbianie’. Het repertoire bestaat uit klassieke muziek, volksmuziek en religieuze werken. Het koor bestaat uit  neemt deel aan festivals en evenementen, zowel in de eigen gemeente als op provinciaal niveau. Lees verder

Geplaatst in Uncategorized | Reacties uitgeschakeld voor Koor Kanon in De Bilt

2018

Geplaatst in marker | Reacties uitgeschakeld voor