Stichting Razem al 20 jaar actief op de jaarmarkt in Mieścisko

De Bilt/Maartensdijk  al 20 jaar actief op de jaarmarkt in Mieścisko

Op donderdagmiddag 31 augustus werden de 19 vrijwilligers na een reis van ca 920 km  hartelijk  verwelkomd in  Mieścisko door 13 gastgezinnen. Veel deelnemers waren al vaker in Mieścisko geweest  en voor hen voelde het weerzien  met het  gastgezin dan ook  als een ontmoeting met vrienden.  

De  volgende dag startte met een herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Deze herdenking in Polen vindt altijd plaats op 1 september, de dag waarop in 1939 met de inval in Polen de Tweede Wereldoorlog begon. Samen met de Polen en een aanwezige delegatie uit Italië werden kransen gelegd bij het oorlogsmonument van Mieścisko.

 

In het gemeentehuis werd de groep onder het genot van koffie en koekjes verwelkomd door Andrzej Banaszyński, de burgemeester van Mieścisko en door Elżbieta Kapczyńska, de voorzitter van de gemeenteraad.  Aansluitend werd in het nabijgelegen Tarnowo Pałuckie een uit de 14e eeuw daterend houten kerkje  met rijk beschilderde wanden en plafond  bezichtigd. Dit is het oudste houten kerkje van Polen dat nog nagenoeg in de oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. 

Onder de vrijwilligers was ditmaal ook  het echtpaar Duijts uit Hedel, dat vorig jaar behulpzaam was bij het overdragen van het Orgel uit hun kerk naar de parochiekerk van Mieścisko.  Ze werden door pastoor Panasiuk ontvangen  en door de parochiekerk rondgeleid.

Zaterdag werden 3 van de 22 woonkernen van Mieścisko bezocht: Budziejewo, Wiela en Mirkowice. Het dorpshoofd van Mirkowice liet zien wat er  allemaal met de opbrengst van de markt uit 2016 was gerealiseerd.  

Voor de avond stond een feestelijke bijeenkomst op het programma die werd bijgewoond door delegaties uit Nederland, Italië en Duitsland en hun gastgezinnen.

Het twintigjarige jubileum van de Nederlandse deelname werd niet vergeten. Met name Jean Rijksen, die al die jaren de motor van de Nederlandse deelname was, werd  zowel door Stichting Razem als door de gemeente Mieścisko in het zonnetje gezet.  De Italianen, die met twee muziekgroepen aanwezig waren, luisterden deze avond muzikaal op. 

Op de marktdag  begonnen de Razem-vrijwilligers al vroeg met het opzetten van de tenten en het uitstallen van de koopwaar. Ondanks het frisse weer was de opkomst goed en stonden er doorlopend  dikke rijen kopers voor onze tenten. De opbrengst van de Nederlandse spullen, ruim 6000 PLN, wordt geschonken aan het gehucht Podlesie Wysokie voor het opknappen van het dorpshuis.

 

Maandag was een vrij programma,  sommigen bleven bij de gastgezinnen, anderen bezochten de provinciehoofdstad Poznań. Na een warm afscheid op het gemeentehuis vertrokken de Nederlanders dinsdagochtend weer terug  naar huis.