20 jaar vriendschap tussen Mieścisko en De Bilt

25 jaar democratie in Polen

Zaterdag 23 en zondag 24 mei heeft in Mieścisko een feestelijke viering van het 20-jarig jubileum van de Jumelage De Bilt – Mieścisko plaatsgevonden. Voor Mieścisko valt dit jubileum samen met de viering van 25 jaar democratie in Polen. 1990 was het jaar van de eerste vrije verkiezingen, een keerpunt in de geschiedenis van Polen.

Koninklijke Biltse Harmonie begeleidt de feeststoet naar het Dom Kultury

Koninklijke Biltse Harmonie begeleidt de stoet naar het Dom Kultury

Burgemeester Gerritsen met zijn echtgenote en de leden van het jumelagebestuur Razem hebben dit heuglijke feit samen met het gemeentebestuur en het bestuur van Razem in Mieścisko gevierd. Het Klein Harmonie Orkest van de Koninklijke Biltse Harmonie was meegereisd naar Polen om de feestelijkheden op te luisteren.  28 leden van het orkest hebben samen met het jeugdorkest en de majorettes van Mieścisko meerdere optredens verzorgd. Een combinatie van een muzikale uitwisseling en de viering van beide jubilea maakte dit weekend tot een onvergetelijk feest. Ook delegaties uit Retiers in Frankrijk en Scharnebeck in Duitsland, de andere Jumelagepartners van Mieścisko, waren aanwezig.

Toespraak burgemeester Gerritsen

Burgemeester Gerritsen spreekt feestelijke gemeenteraadsvergadering van Mieścisko toe

Onze stedenband is een van de vele stedenbanden die in de 80er en 90er jaren met plaatsen in andere Europese landen tot stand kwamen. Doel was om ook de lokale bevolking te betrekken in het grote plan voor een verenigd Europa. Het bevorderen van het leggen van persoonlijke contacten, inzicht in de organisatie van elkaars lokale en regionale bestuur, en elkaar de hand reiken waar nodig heeft veelal geleid tot begrip en respect voor de cultuur van de ander. Er zijn in de afgelopen 25 jaar veel vriendschappen gesloten.

Een kabouter en een cheque voor de kleuterschool

Een kabouter en een cheque voor de kleuterschool

Na de toespraak van burgemeester Gerritsen memoreerde Tineke Cramer, voorzitter Razem De Bilt, in haar toespraak het eerste bezoek dat zij namens de gemeente Maartensdijk aan Mieścisko bracht. In heel Polen, zo ook in Mieścisko, is in de afgelopen 25 jaar veel veranderd. Veel is opgeknapt en verbeterd en de welvaart is toegenomen. Vele groepen uit de jumelagegemeenten zoals de brandweer, politie, onderwijzers, gezondheidszorg, gemeenteambtenaren en ouderenwerk hebben elkaar in de afgelopen jaren ontmoet en met elkaar van gedachten gewisseld. Razem organiseerde zomerkampen voor jongeren, afwisselend in Polen en in Nederland. Er zijn nog ieder jaar uitwisselingen tussen het Groenhorstcollege en de school in Mieścisko. Ieder jaar staat Razem de op de Michaelsmarkt en samen met Razem Mieścisko verkopen zij goede tweedehands kleding en leuke snuisterijen. Vrijwilligers uit beide gemeenten zetten zich in om van alles te verkopen. De opbrengst gaat altijd naar een goed doel in Miescisko. En nog steeds zijn er jaarlijkse uitwisselingen. Tineke bedankt in haar toespraak daarom ook alle vrijwilligers in beide gemeenten voor hun inzet en hartelijkheid. Namens Razem De Bilt overhandigt zij aan burgemeester Banaszyński, ter gelegenheid van 20 jaar vriendschap, een geldbedrag voor het renoveren van het kleuterschool in Mieścisko.

Na afloop van de feestelijke gemeenteraadsvergadering knipten de beide burgemeesters samen een lint door en openden daarmee een fittness-straatje. Een van de daar opgestelde apparaten was door de gemeente De Bilt geschonken. Uiteraard werden de apparaten direct uitgetest!

Uiteraard was er tijd voor groepsfoto’s!

P1260768

Klein Harmonie Orkest van de Koninklijke Biltse Harmonie en het jeugdorkest van Mieścisko ( Młodzieżowa Orkiestra Dęta) voor het Dom Kultura

 

DSC_0818

Genodigden voor de feestelijkheden met o.a. de burgemeesters van Mieścisko, De Bilt en Scharnebeck. raadsleden van Mieścisko, leden van jumelagecomités uit Miescisko, Retiers en Scharnebeck

’s Avonds was  een gemeenschappelijke avondmaaltijd met de gastgezinnen in het Dom Kultury van Sarbia. De dag werd afgesloten met concerten, waarbij de orkesten eerst ieder afzonderlijk en daarna gezamenlijk musiceerden.

P1260863P1260865KBH speelt in tentKBH in tentP1260859P1260857samenmusiceren2majoretteesvlinders

Op zondagmorgen werden de bewoners van Mieścisko bij het uitgaan van de kerk verrast met een concert van het Klein Harmonie Orkest.
P1260938P1260947
P1260951

In bijgaand bestand treft u meer foto’s aan XXV-lecie Powstania Samorzadu Terytorialnego Gminy Miescisko